David Ravivo, Uren met de Buren

Het nest, een experiment van de sociale studies van Avans hogeschool en gemeente Breda. Toen ik hoorde dat studenten hier de kans kregen om op hun eigen manier meerwaarde te creëren in een wijk in Breda, ging mijn hart even iets sneller kloppen. Wauw! Met een groep studenten onderzoek doen naar de behoeftes van wijkbewoners en hier op een creatieve manier mee aan de slag gaan, dat past echt helemaal bij mij. Ik ging met veel zin dit project in.

Volgens de bewoners die ik heb gesproken wonen er veel oudere mensen in Heusdenh(OUD). Deze mensen zitten vaak alleen thuis en zien niet zoveel medebewoners om hun heen. Er bleek een behoefte te zijn aan het oude volksbuurtje. Een wijk waar bijna iedereen elkaar kent en elkaar aanspreekt. Ik vond dit een interessant onderwerp omdat ik in mijn eigen omgeving hetzelfde zie gebeuren. Hoeveel mensen uit jouw wijk ken jij eigenlijk? Ikzelf ken alleen mijn huisgenoten en mijn buren zie ik wel eens, verder weet ik niet zoveel van mijn wijk.

dd

(Het logo van Uren met de Buren)

Samen met Kris Schipperen en Susanne Vermeeren zijn wij daarom Uren met de Buren gestart. Dit is een project waarbij twee onbekende van elkaar voor vijf uur lang samen in een ruimte worden gezet. Zij mogen de ruimte niet verlaten en hebben alleen elkaar. Deze ontmoeting wordt gefilmd en er wordt een video reportage van gemaakt. Omdat wij het best spannend vonden om ons meteen op wijkbewoners te storten met dit idee, hebben we eerst een pilot versie met mede studenten opgenomen. Deze is hier te bekijken:

david

(Het opbouwen van de pilot, links onder staan Patrick (deelnemer) en Susanne.)

Nadat de pilot was geëdit hebben we deze ontmoeting vertoont aan docenten en studenten, zodat wij feedback konden ontvangen. Hierna kwamen er twee aanmeldingen binnen van wijkbewoners! Beide woonden zij nog niet lang in Heusdenhout en  wilden ze nieuwe mensen uit de wijk ontmoeten. We hebben een ontmoeting georganiseerd voor deze mensen en het resultaat is nog beter dan waar wij zelf op hadden gehoopt! Een fragmentje is hier te bekijken.

Maar wat vonden de wijkbewoners zelf van deze ontmoeting?

‘Heel bijzonder om ons zo weer terug te zien en wat mij betreft is het ook een soort kennismaking met mezelf.’

david 2

(Een foto van de ontmoeting tussen Ton en Sandra uit Heusdenhout.)

Op Zondag 26 Juni zal de hele ontmoeting vertoont worden in het nest. (Aardenhoek 4, Heusdenhout) Daarna is hij ook op YouTube te bekijken. Ton en Sandra hebben nog regelmatig contact en zijn van plan samen in de wijk iets op te gaan zetten voor medewijkbewoners. Ook zullen zij aanwezig zijn tijdens de vertoning. Zij zijn zelfs hiervoor samen iets aan het voorbereiden..

david 4

(De wijk in om bewoners aan te spreken)

Als ik nu terugkijk op wat ik heb gedaan in deze wijk ben ik best wel trots. Ik heb gefaciliteerd dat twee mensen die onbekend waren voor elkaar een ontmoeting zijn aangegaan. Hieruit is een duurzame relatie ontstaan. Ik vind het wel jammer dat we maar één ontmoeting hebben kunnen realiseren. Toen het project eindelijk vorm begon te krijgen zat het nest er al weer bijna op en kwamen andere schoolse verplichtingen om de hoek kijken. Ik ga mij nu daar op focussen, zodat ik zonder problemen naar mijn derde jaar over kan gaan. Het resultaat van Uren met de Buren zal blijven bestaan. En wie weet, misschien wordt er ooit nog een nieuwe aflevering gemaakt..

david 3

(dit ben ik, ik ben hier de pilot aan het editen.)

Volg ons op Facebook en YouTube om op de hoogte te blijven van Uren met de Buren.

David Ravivo

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s