‘Achter de voordeur’ -Diana en Marloes-

IMG_2424

Heusdenhout is een prima wijk waar een gemoedelijke sfeer hangt. Er zijn voldoende voorzieningen en om de zoveel meter staat een bushalte wat alles goed bereikbaar maakt. Dat is wat wij hebben teruggekregen van veel bewoners tijdens ons project “Achter de voordeur”.
Heusdenhout is voornamelijk een mix van ouderen en startende gezinnen. Wij als studenten voor project “Thuis in de wijk” moesten daar maar eens meerwaarde gaan creëren. De tijden van georganiseerde activiteiten en subsidies zijn zo goed als voorbij. De bewoners moeten het nu zelf doen, maar in de meeste gevallen gebeurt of lukt dat niet. Voor ouderen is het lastig om aan deze nieuwe regeling  te wennen en jonge ouders zijn blij als ze na een dag werken op de bank zitten.

Activiteiten die georganiseerd worden zijn vaak aanbodgericht. “Achter de voordeur” is gegroeid uit onze interesse voor mensen en wat mensen zelf te vertellen hebben, vraaggericht dus. De insteek hierbij is om er voor de mensen te zijn, de tijd te nemen en een luisterend oor te hebben, gebaseerd op de presentietheorie van prof. Andries Baart. Diana: “Ik ben altijd al benieuwd geweest naar de verhalen van mensen, wat mensen drijft en naar ieders uniek verhaal. Via “Achter de voordeur” wilde ik hierachter komen en mensen met elkaar verbinden zodat er mooie relaties ontstaan en wederzijds begrip wordt getoond”.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Wat is opgevallen is dat veel wijkbewoners graag iets voor een ander willen betekenen, maar wij zelf geen wijkbewoners zijn tegengekomen die ergens hulp bij nodig hadden of dat kenbaar wilden maken. Marloes: “Tijdens mijn oriëntatie op wat voor project ik wilde starten wilde ik mij op eenzame ouderen richten. Ik dacht deze met project “Achter de voordeur” wel te bereiken totdat ik inzag dat sociale eenzaamheid onzichtbaar is. De mensen die eenzaam zijn doen in eerste instantie al niet de deur open en zullen ook niet zo snel toegeven eenzaam te zijn.”

Nu hebben wij samenwerking gezocht met de thuiszorg. We hopen via deze weg de ouderen wel te bereiken.  Omdat we wel wijkbewoners hebben gesproken die iets voor een ander willen betekenen willen we hier de verbinding maken met mensen die hulp kunnen gebruiken.

Bent u iemand of kent u iemand die graag een ander zou willen helpen? We staan altijd open voor ideeën of tips!

U kunt ons bereiken via thuisindewijkbreda@gmail.com

Groetjes,

Diana Moulen en Marloes Rensen

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s